Netwerken

Mensen die mij kennen, weten dat ik als loopbaanadviseur een fervent voorstander van netwerken ben. Mijn kandidaten stimuleer ik dan ook zoveel mogelijk en ik leer hun stap voor stap hoe ze netwerken het beste kunnen aanpakken: een goede voorbereiding, je eigen verhaal op orde, vragen stellen, de OEN-factor (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig), enz….

Mijn meer introverte kandidaten hebben meestal wat extra aandacht nodig om over hun schroom heen te stappen. Mijn advies aan hen is altijd om het zo makkelijk mogelijk te maken; maak het niet te groot voor jezelf en vraag iemand die je al kent en bij wie je je prettig voelt. Vertel dat het je eerste gesprek is en dat je het spannend vindt. Ik garandeer je dat je na een positieve ervaring het steeds leuker gaat vinden.

Zo ook Maya, die al meerdere keren had aangegeven het heel spannend te vinden en bekende dat ze ’s nachts dacht: “Ga ik nou echt iets doen wat ik niet durf, alleen omdat Annerose het zegt??”

Bij daglicht nam de ratio het weer over, vond ze het nog steeds eng maar heeft ze het contact wel gelegd. En daarna met nog 4 mensen van wie ze er 3 niet kende want zo gaat dat: mensen gaan met je mee denken en geven je de naam van iemand anders, of je vraagt er zelf naar…..

Maya straalde toen ik haar via videobellen weer zag: “Het waren superleuke gesprekken! Het heeft me veel informatie gegeven waardoor ik nu goed weet welke functie bij me past. En weet je wat, Annerose, ik weet ook zeker dat ik het kan!” “Netwerken, bedoel je?”, vroeg ik. “Nee, nou ja, dat ook hoewel ik wel elke keer dat drempeltje over moet, hoor, maar dat komt wel goed! Nee, ik bedoel die functie die ik heel graag wil!” 

Inmiddels straalde ik ook: iedereen kan netwerken en netwerken werkt! Wil je dat zelf ook leren en ervaren of heb je een vraag aan mij, stuur me een berichtje. Dan heb je je eerste netwerkstap al gezet…. ?

Misschien vind je dit ook interessant…

Fulltime Topaas!

Fulltime Topaas!

Vanaf nu is elke dag een Topaas-dag! Geen hybride werken meer maar alle energie en focus op Topaas Loopbaanadvies....

Lees meer
Checklist netwerken

Checklist netwerken

15 tips: doe er je voordeel mee! Netwerken is het opbouwen, onderhouden en benutten van persoonlijke contacten. Je...

Lees meer