“De introverte sollicitant heeft ook wat te bieden.”

Dagelijks leer ik introverte kandidaten te solliciteren: niet verkopen maar laten zien wie je bent, en zo nog een scala aan nuttige en waardevolle adviezen. Het artikel in NRC van zaterdag deed de vraag rijzen: hoe is het met de andere kant van de tafel? De recruiter, HR, manager, toekomstige collega?
Een introverte kandidaat had ze laatst allemaal tegelijkertijd tegenover zich. In totaal 5. Lekker efficiënt, vonden ze.
Recruiters worden steeds vaker getraind om in selectiegesprekken rekening te houden met o.a. cultuurverschillen, managers weten inmiddels wel dat een divers team een grotere kans heeft om de klus te klaren dan een homogeen team. Vacatureschrijvers leren om genderneutrale teksten te schrijven zodat (meer) vrouwen zich aangesproken voelen en reageren op vacatures waarin woorden als ‘targets’, ‘resultaten’, ‘succesvol’ en ‘leidinggeven’ voorkomen.
En de introverte sollicitant? Die blijft beoordeeld worden op eisen als enthousiast, spontaan, makkelijk contact leggen op alle niveaus, inspirerend en overtuigend ideeën aan de man brengen. Voor de goede orde, dit kunnen ze prima alleen ziet het introverte enthousiasme en spontaniteit er anders uit dan in extraverte vorm. Inspirerend en overtuigend? Zeker, na grondige analyse en als expert vanuit de inhoud. Dat moet je even weten als je in gesprek bent met een introverte kandidaat. En op woorden als ‘trots’ en ‘succes’ slaan ze meestal niet aan. Daar zit een nuchtere, oprechte bescheidenheid achter: ik deed toch gewoon mijn werk? of dat kan toch iedereen?
Vraag dus niet “welke successen heb je geboekt, waar ben je trots op?” maar “waar kijk je tevreden op terug, waar krijg je complimenten over?”
Ik doe mijn best met mijn introverte kandidaten, net als de andere coaches en loopbaanprofessionals met dit specialisme. Ook mijn kandidaten doen hun best in een sollicitatiegesprek maar wat kost dat veel, ga maar na: over jezelf praten in een stressvolle situatie met onbekenden, alle aandacht is op jou gericht…..
Ben je recruiter, HR-adviseur of manager? Wil je weleens wat meer weten over aansluiten bij de introverte sollicitant? Stuur me een berichtje, ik vertel je er graag over.

Misschien vind je dit ook interessant…

Fulltime Topaas!

Fulltime Topaas!

Vanaf nu is elke dag een Topaas-dag! Geen hybride werken meer maar alle energie en focus op Topaas Loopbaanadvies....

Lees meer
Checklist netwerken

Checklist netwerken

15 tips: doe er je voordeel mee! Netwerken is het opbouwen, onderhouden en benutten van persoonlijke contacten. Je...

Lees meer
Meer ontspannen presenteren

Meer ontspannen presenteren

Verminder je stress tijdens een presentatie. Zeker voor introverten kan dat enorm helpen om met meer zelfvertrouwen voor een groep te staan.

Lees meer