Meer ontspannen presenteren

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ja toch? Als je anderen iets vaak ziet doen, ga je vanzelf denken dat dat dé manier is. Ondertussen vóel je wel dat er iets niet klopt. Het lukt je namelijk maar niet om het net zoals anderen te doen. Of het kost je veel energie, spanning en slapeloze nachten.

Hoe hoog kán die lat eigenlijk?

Zo ook Talitha. Zij vroeg me hoe ze meer ontspannen een presentatie kan geven. Op mijn vraag hoe dat eruit zou zien, zei zij: “Mijn verhaal op orde, direct het juiste antwoord geven op onverwachte vragen en met iedereen verbinding maken.” Verder wilde ze een rustige ademhaling, vaste stem, een levendige mimiek en natuurlijk humor. Je raadt het al: zo zag zij het anderen ook doen.

Doe minder!

Talitha is introvert en ervaart presenteren als zeer stressvol. Logische vraag is hoe het makkelijk kan met minder stress. “Doe eens wat minder tijdens de presentatie,“ adviseerde ik haar. “Doe van tevoren wat van tevoren kan.” Dat is juist de kracht van de meeste introverten: de voorbereiding. Die beperkt zich echter vaak tot de inhoud maar contact en verbinding maken kan ook heel goed in de periode vóór de bijeenkomst. Bel deelnemers op, maak kennis als je ze niet kent, vraag naar wat voor hen belangrijk is, wat ze al weten van jouw onderwerp; wie weet wat dat gesprek je oplevert aan ideeën.

Zo werk je vanuit je kracht en verlaag je de spanning in de weken voor de presentatie maar ook op het moment suprême. Je weet wat er van je verwacht wordt en je kent de deelnemers. Dat voelt al een stuk vertrouwder.

Die onverwachte vraag waar je niet direct antwoord op weet, leg je terug in de groep: “Wie wil hier op reageren?” Goed voor de interactie en jij hebt even tijd om na te denken, of diep adem te halen en te ontspannen.  

Misschien vind je dit ook interessant…

Fulltime Topaas!

Fulltime Topaas!

Vanaf nu is elke dag een Topaas-dag! Geen hybride werken meer maar alle energie en focus op Topaas Loopbaanadvies....

Lees meer
Checklist netwerken

Checklist netwerken

15 tips: doe er je voordeel mee! Netwerken is het opbouwen, onderhouden en benutten van persoonlijke contacten. Je...

Lees meer