Mijn verhaal

Mijn verhaal

“Ik wil dit werk blijven doen. En als het hier niet kan, dan ergens anders,” was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat mijn baan als loopbaanadviseur zou ophouden te bestaan. Want ik wil echt niets anders meer doen dan loopbaanadvieswerk. Ik hou ervan om met mensen in gesprek te zijn over werk, keuzes, ontwikkeling, energie- en stressbalans en alles wat verder speelt in het leven van een werkend mens. Elke dag ben ik nog blij dat ik in 2004 de opleiding tot loopbaanadviseur ben gaan volgen en een carrièreswitch heb gemaakt. 

Inspirerende gesprekken
Goed, op zoek dus naar een andere baan, met een contract, met collega’s, met voldoende uren…… Ik heb heel veel netwerkgesprekken gevoerd, veel inspirerende en behulpzame mensen ontmoet.

Elk gesprek leverde wel iets op, hoe klein soms ook. Het heeft me verrijkt met nieuwe contacten, nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen. Maar die baan met alles erop en eraan, die vond ik niet.

Van baan naar hybride werken
Pas toen ik het idee ‘baan’ losliet en ging denken in termen van ‘werk’ veranderde alles. Het is een proces geweest van onderzoeken, aarzelen, hulp zoeken, hard werken en durven. Persoonlijke groei, zou ik het beroepsmatig noemen, mijn eigen persoonlijke groei dus. Het heeft geresulteerd in een parttime baan en zelfstandig ondernemerschap, hybride heet dat, helemaal van nu. En het heeft 3 jaar uitstekend gewerkt tot Topaas zich niet meer liet beperken tot  parttime ondernemerschap. Vol vertrouwen heb ik mijn baan opgezegd en sindsdien is elke dag een Topaas-dag!  

Introverte ondernemer

Wat ben ik er trots op en wat heb ik mezelf verrast. Altijd gezegd dat het ondernemerschap niets voor mij is, al die onzekerheid. Ik heb behoefte aan structuur, overzicht, ritme. Dat past bij mijn introverte aard. Hoe ik die stap toch heb genomen en waarom het niet botst met mijn introverte karakter, kun je elders op deze pagina lezen.

Wat een eye opener was dat toen ik enkele jaren geleden ontdekte dat ik introvert ben. Of eigenlijk toen ik het geaccepteerd had… Zoveel dingen vielen op zijn plek! Mijn wereldbeeld én mijn zelfbeeld kantelden; wat ik altijd als een nadeel, zwakte of ongewenst gedrag heb gezien (of vond vooral de buitenwereld dat?), mocht er nu wel zijn en was zelfs een kracht waarmee ik me kan onderscheiden van anderen en waarmee ik iets kan toevoegen. En dan bedoel ik mijn behoefte om eerst even na te denken voor ik wat zeg, dat ik luister en doorvraag, oprechte belangstelling heb voor mensen, graag serieuze, diepgaande gesprekken voer, dat ik risico’s snel zie, kritisch naar informatie kijk, nuance aanbreng, kalm blijf onder druk, gestructureerd, bescheiden en betrouwbaar ben…… heb je het beeld? En vooral, herken je jezelf hier ook in?
Laat me eens weten hoe jij hebt ontdekt dat je introvert bent en hoe je dat ervaart. Stuur me gerust een mailtje.

Mijn achtergrond

Na mijn studie Nederlands aan de VU heb ik diverse functies gehad bij bedrijven die zich richten op persoonlijke ontwikkeling. Dat was toen helemaal geen bewuste keuze, het was pas achteraf dat ik die rode draad zag. Eind 2000 ging ik werken bij een loopbaanadviesbureau en toen ik in gesprek ging met de loopbaanadviseurs over hun werk wist ik al vrij snel dat dit voor mij de toekomst was. Daarom ben ik in 2004 een opleiding tot loopbaanadviseur gaan volgen.

Grappig trouwens dat mijn collega’s zeiden dat ik die opleiding helemaal niet nodig had. Ik wist al zoveel en het paste zo goed bij me, gewoon beginnen, toch? Maar ik vond dat ik een theoretische basis nodig had en een papiertje. Loopbaanadvies is een echt vak, daar hoort een opleiding bij. Natuurlijk ontdekte ik dat ik mijn collega’s gelijk hadden maar zo werkt dat nu eenmaal voor mij. Als je ook introvert bent, herken je dit misschien wel. 

Daarna ontdekte ik welke vaardigheden, mensenkennis én zelfkennis ik nog niet had. Dit vak leer je in de praktijk, door te doen, te merken wat wel en niet werkt, door fouten te maken, dus sorry cliënten van het eerste uur en dank je wel voor alles wat ik van jullie heb geleerd.

Sindsdien ben ik me blijven ontwikkelen door heel veel mensen te begeleiden bij het vinden van hun antwoord op hun loopbaanvraag, door in projecten mee te werken, specialist te worden op meerdere onderwerpen, door feedback te vragen aan mijn omgeving en door cursussen en opleidingen te volgen.

Ik neem je mee langs de belangrijkste:

  • In 2015 heb ik mijn accreditatie behaald voor het inzetten van Insights Discovery. Een toegankelijk kleurenmodel dat in combinatie met een persoonlijk profiel,­­ mensen meer inzicht geeft in zichzelf en anderen. Een sterke basis voor optimaal functioneren in je werk en in je team.

 

  • In februari 2019 heb ik het certificaat behaald voor de Werkenergieanalyse en heb ik een licentie om dit instrument in te zetten. Het meet jouw bevlogenheid en energie- en stressbronnen. Omdat jij ook aangeeft waar je invloed op hebt, kan je vervolgens de regie over je loopbaan weer nemen.
  • In mei 2019 heb ik de Fundament coachopleiding bij Gort Coaching gevolgd.
  • In mei 2019 heb ik mijn certificering bij het CMI behaald en mag ik me Register Loopbaanprofessional® B noemen. Supertrots op dit onderscheidende keurmerk.

Ik houd me aan de ethische gedragscode van het CMI. Bekijk ook mijn LinkedIn profiel

Hoe ik als introvert zzp’er werd 

Anderhalf jaar geleden wuifde ik suggesties om voor mezelf te beginnen weg. Ik als zzp’er? Ik die wel vaart bij structuur, ritme, zekerheid en vertrouwde mensen om zich heen? Think again. En toen heb ik inderdaad nog eens nagedacht. En met mensen gesproken die er verstand van hebben en weer geaarzeld en nog eens getwijfeld ….. Langzaam veranderde mijn perspectief. Sinds ik weet dat ik een voorkeur voor introvert gedrag heb, lukt het me steeds beter om dicht bij mezelf te blijven, dingen op míjn manier te doen en zo mijn doelen te bereiken. Waarom zou dat als zzp’er anders zijn?

Trouwens, dat is niet helemaal waar, dat het me steeds beter lukt. Daarvoor lukte het me ook redelijk maar altijd met het gevoel dat ik eigengereid was of dwars omdat ik niet werkte en dacht zoals de meeste mensen. Enig idee wat dat doet met je zelfvertrouwen? En dat had natuurlijk weer niemand door omdat ik het niet zei. En als ik er weleens voorzichtig iets over zei, kreeg ik een golf van ongeloof over me heen: “Jij? Onzeker? Dat geloof ik niet. Je weet het altijd zo goed en je blijft altijd zo kalm.” Oke sorry! Ik zal nog eens iets heeeel persoonlijks zeggen!

Maar goed, ik was aan het vertellen hoe ik een introverte zzp’er durfde te worden. Achteraf klinkt het heel simpel: door én aan mijn behoefte aan zekerheid tegemoet te komen én aan mijn behoefte om dingen op mijn eigen manier te doen. Daarom werkte ik aanvankelijk hybride; ik had een parttime contract én ik ben zzp’er. Dat klinkt simpel, hè? Het is dan ook eerder het resultaat van een zoektocht dan dat ik op een ochtend wakker werd en mijn toekomstplaatje helder voor ogen had.

 

Een belangrijke vraag, of zeg maar gerust drempel naar het zzp-schap, was hoe ik me kon onderscheiden van alle andere freelance loopbaanadviseurs die een enorme voorsprong op mij hebben in ondernemerschap en klantenkring. En de tweede vraag waar ik op vastliep, was hoe ik mijn dienst moest verkopen? Echt geen idee! Jij ook niet? Doe dan net als ik en maak eens een afspraak met een ondernemerscoach. In één gesprek waren deze twee drempels weggenomen en wist ik dat ik door zou zetten. Toen er ook nog een enorm leuke parttime baan langskwam via mijn netwerk, ja toen was    1 + 1 = 3.

Wat ik leerde van de ondernemerscoach? Ik hoefde helemaal niet te verkopen, ik kon gewoon doorgaan met wat ik al deed, namelijk veel netwerkgesprekken voeren. Luisteren, aandacht geven, laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Dat kan ik als introvert heel goed en netwerkgesprekken zijn bijna altijd 1 op 1, dat is ook ideaal.
Nog eentje: “ondernemen is risico’s nemen.” Ik denk dat die manier van ondernemen goed past bij meer extraverte mensen die een kick krijgen van het nemen van risico’s. Dat doet iets met dopamine in hun hersenen (zie ‘gevoeligheid voor prikkels op Introversie) waar introverten veel minder van nodig hebben om hetzelfde gevoel te beleven. Dus nemen introverten minder grote risico’s om overprikkeling te voorkomen.

Als je ook een introverte ondernemer bent en je vindt het leuk om ervaringen uit te wisselen, stuur me dan gerust een mailtje.