Gratis (online) scholingsaanbod ‘NL leert door’ geactualiseerd

Vanaf 1 december 2020 zijn er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd gratis cursussen en trainingen beschikbaar, deze zijn gericht op het versterken en verbeteren van vaardigheden. Daarnaast kan de cursus of opleiding ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Veel cursussen zijn al langere tijd volgeboekt, maar er is goed nieuws. Vanaf maart is het scholingsaanbod van NL leert door geactualiseerd en zijn er nieuwe cursussen en opleidingen toegevoegd.

De cursussen zijn soms heel specifiek gericht op een bepaalde sector of bijvoorbeeld voor een doelgroep als ZZP-ers. Zeker in tijden van corona verandert de arbeidsmarkt en is het belangrijk je te blijven updaten. Iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan dankzij de subsidieregeling van NL leert door gebruikmaken van het kosteloze scholingsaanbod.

Het maakt daarbij niet uit of je werkt met een vast of flexcontract, zelfstandig onderneemt of tijdelijk niet werkt, aan de start staat van je carrière of al richting je pensioen gaat. Om een cursus of training te volgen, kunnen deelnemers zich aanmelden bij één van de opleiders die een subsidie heeft gekregen. De opleider handelt verder de administratie en kosten af. Een centraal overzicht van het totale aanbod aan opleidingen en trainingen is te vinden in Vind je update op de website Hoe werkt Nederland.

Het STAP-budget per 1 maart 2022
De overheid stelt gedurende heel 2022 een budget van 200 miljoen euro beschikbaar ter stimulering van de arbeidsmarktpositie van mensen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is een leer- en ontwikkelbudget van 1.000,- euro per persoon per jaar. Elke twee maanden kunnen er 35 duizend aanvragen worden ingediend. Meer over de regeling kun je lezen op Stap-budget  Naast opleidingen komt er vanaf maart 2022 voor bepaalde doelgroepen STAP® Ontwikkeladvies beschikbaar. Op Stap-budget kun je dan een gekwalificeerde STAP® Loopbaancoach vinden die dit gratis traject voor je kan aanvragen en je in een aantal sessies kan helpen bij het krijgen van meer zicht op werk dat bij je past en/of het vinden van ander werk. Het STAP® Ontwikkeladvies is bedoeld voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben bij het in beeld krijgen en vinden van passend werk, zoals laagopgeleiden of ouderen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Fulltime Topaas!

Fulltime Topaas!

Vanaf nu is elke dag een Topaas-dag! Geen hybride werken meer maar alle energie en focus op Topaas Loopbaanadvies....

Lees meer
Checklist netwerken

Checklist netwerken

15 tips: doe er je voordeel mee! Netwerken is het opbouwen, onderhouden en benutten van persoonlijke contacten. Je...

Lees meer