Gratis (online) scholingsaanbod ‘NL leert door’ geactualiseerd

Vanaf 1 december 2020 zijn er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd gratis cursussen en trainingen beschikbaar, deze zijn gericht op het versterken en verbeteren van vaardigheden. Daarnaast kan de cursus of opleiding ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Veel cursussen zijn al langere tijd volgeboekt, maar er is goed nieuws. Vanaf februari is het scholingsaanbod van NL leert door geactualiseerd en zijn er nieuwe cursussen en opleidingen toegevoegd. Het ministerie heeft ook laten weten dat de cursussen die al vol zijn zeer binnenkort van de site worden gehaald zodat het weer gemakkelijker zoeken is.

De cursussen zijn soms heel specifiek gericht op een bepaalde sector of bijvoorbeeld voor een doelgroep als ZZP-ers. Het kan zomaar goed aansluiten bij de ontwikkelvraag van een van je klanten. Zeker in tijden van corona verandert de arbeidsmarkt en is het belangrijk je te blijven updaten. Iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan dankzij de subsidieregeling van NL leert door gebruikmaken van het kosteloze scholingsaanbod.

Het maakt daarbij niet uit of je werkt met een vast of flexcontract, zelfstandig onderneemt of tijdelijk niet werkt, aan de start staat van je carrière of al richting je pensioen gaat. Om een cursus of training te volgen, kunnen deelnemers zich aanmelden bij één van de opleiders die een subsidie heeft gekregen. De opleider handelt verder de administratie en kosten af. Een centraal overzicht van het totale aanbod aan opleidingen en trainingen is te vinden in Vind je update op de website Hoe werkt Nederland.

Nieuwe subsidieregeling per 1 januari 2022
De overheid stelt gedurende heel 2022 een budget van 200 miljoen euro beschikbaar ter stimulering van de arbeidsmarktpositie van mensen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is een leer- en ontwikkelbudget van 1.000,- euro per persoon per jaar. Elke twee maanden kunnen er 35 duizend aanvragen worden ingediend. Meer over de regeling kun je lezen op Stap-budget  Naast opleidingen komt er vanaf 2022 voor bepaalde doelgroepen STAP® Ontwikkeladvies beschikbaar. Op Stap-budget kun je dan een gekwalificeerde STAP® Loopbaancoach vinden die dit gratis traject voor je kan aanvragen en je in een aantal sessies kan helpen bij het krijgen van meer zicht op werk dat bij je past en/of het vinden van ander werk. Het STAP® Ontwikkeladvies is bedoeld voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben bij het in beeld krijgen en vinden van passend werk, zoals laagopgeleiden of ouderen.Uiteraard doe ik mee aan deze regeling en vraag ik graag de subsidie voor je aan om je vervolgens te helpen bij je loopbaan- of Ontwikkelvraag. 

Misschien vind je dit ook interessant…

Meer ontspannen presenteren

Meer ontspannen presenteren

Verminder je stress tijdens een presentatie. Zeker voor introverten kan dat enorm helpen om met meer zelfvertrouwen voor een groep te staan.

Lees meer
Taboe op werkloos zijn

Taboe op werkloos zijn

Er is een taboe op werkloos zijn. Het stond in het NRC en socioloog Judith Elshout is erop gepromoveerd, niet op het...

Lees meer