En durf jij deze vragen te stellen?

Vorige keer beloofde ik meer voorbeelden van wat ik vaak tegenkom als loopbaanadviseur. Toen ging het over gelijkwaardigheid in een sollicitatiegesprek en dat je dus prima de vraag aan de manager kunt stellen: “Zou je kunnen vertellen wat voor leidinggevende je bent?”  

Ik neem je nu mee naar een andere situatie in de categorie ‘Durf jij de vraag te stellen?’

Een van mijn deelnemers aan het Ontwikkeladvies is Steven. Door corona is zijn baan onzeker en hij wil onderzoeken of jeugdhulpverlening iets voor hem is.

Wanneer ik over netwerken begin, kapt hij me af en zegt dat het niks voor hem is. Uiteraard laat ik hem daarmee niet wegkomen, ik geloof heilig in netwerken, en ik vraag door over zijn ervaringen. “Nou, ik vind het gewoon niet fijn!” barst hij plotseling uit. “Ik zit er niet gemakkelijk, ik weet niet of mijn verhaal wel interessant is en wat ze van me denken en als ik dan buiten sta, wil ik het liefst in de grond verdwijnen.” 

“Dus eigenlijk vergeet je twee vragen te stellen,” zeg ik rustig en laat een stilte vallen: even afwachten of hij hier al voor openstaat. Steven knippert een paar keer met zijn ogen en pakt de uitdaging dan voorzichtig op: “Hoe bedoel je??” Super, hij is nieuwsgierig, denk ik bij mezelf.

“Je weet twee dingen niet, zeg je: of je verhaal interessant is en wat ze van je denken. Als je iets niet weet en het helpt je om het wél te weten, is dan niet de volgende stap om ernaar te vragen? Dat doe je in een niet-netwerkgesprek toch ook?” 

“Huh, maar da’s anders! In een netwerkgesprek kan ik toch niet vragen of ze me interessant vinden!”

“Die vraag zou ik inderdaad niet zo formuleren,” stel ik hem gerust. “Maar bedenk dit: je zit een situatie waarin de ander bereid is om je te helpen, mee te denken. Hoe zou het voor je zijn als je dan deze twee vragen stelt:

Welk beeld heb je van mij gekregen nu we een tijdje zitten te praten?

En hoe vind je dat ik dit gesprek heb gevoerd? Heb je tips en tops?“

Durf jij deze vragen te stellen? Doe het eens een paar keer, óók of juíst als je niet lekker in het gesprek zit. Ik beloof je, de ander schiet je te hulp. Jou verder helpen was voor de ander immers al een reden om met je in gesprek te gaan?

Natuurlijk vind ik het leuk om ervaringen en reacties te lezen, dus laat je commentaar achter. En als je een netwerkgesprek wilt met mij, stuur me dan een berichtje. Ik vind het altijd interessant nieuwe mensen te ontmoeten. #durf te vragen

Misschien vind je dit ook interessant…

Fulltime Topaas!

Fulltime Topaas!

Vanaf nu is elke dag een Topaas-dag! Geen hybride werken meer maar alle energie en focus op Topaas Loopbaanadvies....

Lees meer
Checklist netwerken

Checklist netwerken

15 tips: doe er je voordeel mee! Netwerken is het opbouwen, onderhouden en benutten van persoonlijke contacten. Je...

Lees meer